måndag 23 september 2013

Hur man spacklar, en tutorial a la fru Sparell

  Innan du börjar spackla ska alla gipsplattor vara på plats. Gipsdamm sprider sig blixtsnabbt och överallt, och själva plattorna går lätt sönder, både lite i hörnen i bland (de är ju tunga!) och lite när man skruvar också. När de väl är säkrade kan man börja spackla.
  Införskaffa lämpligt spackel, i detta fall den där med det röda locket och tillägget Lätt Hand i produktnamnet. Hur menar de egentligen, vaddå lätt hand, det är tungt som attans och man får trycka ganska duktigt för att få ett något sånär resultat.
  Slit upp locket och sleva upp en duktig klump av den sträva gråvita massan på en spackelspade. Ta en annan, lite mindre spackelspade, för till exempel skruvhål och mindre åtgärdsområden, och smeta på rejält. Men inte för mycket. Fast inte för lite heller. Försök få det så jämt och fint som bara möjligt är. Tappa under tiden spackel omkring dig på golvet och kläderna, trampa gärna i det för säkerhets skull. En god idé är att täcka golvet innan du börjar.
  Det är faktiskt skitsvårt att täcka till och med ett litet skruvhål snyggt, på något vis lyckas det bli bubbligt och så bildas det vips ett litet hålrum! Spackla skarvar med remsa är inte heller något man gör med ena handen bakbunden direkt. Med bred spackelspade, om det nu heter så, smetar man ut ett jämnt lager spackel längs hela skarven, sen lägger man med finess på pappremsan (papp är för proffs, den andra rutnätade för hemmafixare! hette det på Bygg-Ole, egentligen ett besök som förtjänar ett eget inlägg...) och liksom limmar dit den med ett nytt lager spackel ovanpå. Naturligtvis jämnt och snyggt, och det är jättelätt att måtta dit remsan precis över skarven man precis har täckt med spackel. Dessutom ska man liksom stryka dit remsan med spackelspaden så det inte bildas luftbubblor. Del av en kaka!
  Steg två är att slipa. Det du spacklade så vackert och slätt och proffsigt i går, så där snyggt så att det säkert bara skulle behövas gå förbi med slipkloss, är idag ruggligt och håligt, och du undrar om någon under natten gått och saboterat ditt mästerverk. Men tro inte att du kan smeta på nytt spackel direkt! Icke, det måste slipas först!
  Nästa goda idé är att plasta in alla öppningar till resten av huset så den är tätare än en luftsluss i rymden, INNAN du börjar slipa. Slipdamm sprider sig ännu snabbare och fastnar ännu bättre än gipsdamm, tro mig! Det biter sig fast så när du ska städa bort det får du våttorka både två och tre gånger om det vill sig illa. Eller så är du som jag lite optimistiskt och kör på tills du är lika vitpudrad som en sockermunk och kan bokstavligt talat försvinna i omgivningen. Det är tungt, en konst att få det så slätt och jämt som möjligt, och mina armar vill fortfarande inte riktigt ta upp bekantskapen med mig. Sen kan du bättra på skavankerna du åstadkom i går! När du är klar för dagen kan du luta dig tillbaka med tillfredsställelsen över att ha gjort ett fantastiskt jobb och se fram emot att göra om exakt samma sak i morgon.
  Så här ser det ut hemma just nu:




  Det går framåt, jag lovar, ge inte upp, en vacker dag är det dags att börja måla, undrar om jag hinner det innan det är oktober...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar