tisdag 29 oktober 2013

Brottsförebyggande belysning på Älgö

  Nästan och svänger in på vår lilla väg på landet. Som ni säkert märkt vid det här laget är det vintertid numer och således mörkt redan klockan fem. Inte här.
  Min första tanke är att hela Älgö håller på att invaderas av aliens. Ett skarpt vitt sken skär i mina ögon fast jag svängt av från huvudvägen. Tanke nummer två är att de kanske håller på med beläggningsarbete, lite på övertid så där. Tanke tre träffar rätt. De nya gatlyktorna, utplacerade med sisådär 20 meters mellanrum, är påslagna och sprider sitt vansinnigt ocharmiga ljus över omgivningen. Det är så starkt att man säkert använder samma lampor att belysa fängelser med, för att förhindra rymningar och andra skumraskaffärer. Tro mig, här kan inte ens en kameleont gömma sig.
  Parkerar bilen på uppfarten, i något som skulle kunna benämnas operationssalsbelysning. Planerar att kliva ut och ge närmaste stolpe en välriktad spark. Tur i oturen står en bil längre ner på vägen med folk omkring. Tar en ilsken bild i stället och lämnar stackars bilen i spotlighten. Fanns det såhär bra belysningar i stan och på parkeringar runt om skulle bilinbrott och bilstölder vara nere på ett minimum, så kommuner och myndigheter, här finns ett lysande exempel på en brottsförebyggande metod. Å andra sidan borde det vara brottsligt att sätta upp sån här belysning.


   Konstaterar att balkongen ligger ovanför gatlyktorna, men den där sköna känslan av att vara ensam i världen i mörkret och beskåda den vackra utsikten efter mörkrets inbrott har gått förlorad. Så tack, Nacka Kommun, för att vi har förlorat en stor del av vår trivselkänsla, en ganska så essentiell del i livet.

1 kommentar:

  1. Det går att klippa strömmen med en karatespark rakt i lampans hjärta ;-)

    SvaraRadera