söndag 23 december 2012

Livet på landet

  Dagen innan julafton så här måste man väl göra ett litet inlägg, eller hur? Tvättat, slagit in julklappar, lagat mat, städat.....någonstans mitt i det här så går strömmen. Inte i hela huset, utan valda delar på övervåningen och i tvättstugan. Märkligt. säkringar, check! Jordfelsbrytare, check! Men vad är det då för fel?
  Jo, på baksidan av huset finns ett hemligt proppskåp! Där sitter fasproppar och elmätare minsann! Borde inte sådant skyltas noggrant med typ neonskyltar? Nå, medelst spade gräves en gång fram, och meldest spetstång (jajamän, sådant finns!) öppnas skåpet upp, nyckel står ej att finna. Konstateras att en säkring löst ut, byts raskt och tadaa! Varde ljus igen!
  Resten av huset dammsugs skyndsamt, golv torkas och likaså i gäststugan. Väl inne i huset igen konstateras en helt annan sak. Vattnet är slut. Inte en droppe, inte ens kallt. Ner och kolla propparna igen. Nej, inget fel nu heller. Retirerar upp på balkongen för en rådslag med fredspipa. Kanske om man kikar i brunnen....Den brunnen som ligger begravd under snön i slänten vars lock förmodligen rasar bara man tittar på det? Japp. Den brunnen.
  På med alla kläderna igen, beväpnar med spadar. Börjar gräva ungefär där brunnen bör vara, och ser man på! Metall mot trä är ett ljud som kan göra vem som helst glad! Lyckas skotta fram halva och bänder upp locket, samt innerlock av frigolit och något som förmodligen en gång i tiden varit plywood, samtidigt som benen sjunker ner lårdjupt i snö. Baxnar över spindlarnas mängd och storlek. Nytt rådslag varvid planka hämtas och försöks användas att trycka på den gröna knappen. Nej. Spettet då? YES! In i huset, av med stövlar, upp för trappan, på med kranen! Glurg. Inte en droppe. Ner igen, på med stövlar, på med mössa, ut i snö. Glömde jag berätta att det blåser som satan idag också? Ner i brunnen alltså.
  Andra halvan av locket grävs fram. Resterande innerlock går sönder och ramlar ner i brunnfan. Ner hoppar modig man, trycker på röd knapp, och sedan på grön......Heureka! Brum! Det händer grejer! Upp igen, lägger pussel med innerlocken, går det inte med våld så går det med mera våld! Stänger igen hela härligheten med böner om att det ska funka nu och att grannarna inte har sett oss med ficklampan ute i mörkret, ser förmodligen ut som om vi begraver lik. Skottar lite snö ovanpå locket, för isolering och för att otyget inte ska blåsa iväg. Gör mental notering om att bygga nytt brunnslock.
  Testar kranen med tvivel i hjärtat....men det funkar! Sätter mig förnöjd med fötterna mot brasan med ett glas vin för att tina och skriva det här. Icke då. Ingen uppkoppling. Men nu, drygt fem timmar efter första strömavbrottet, det blev något till under arbetets gång, så sitter jag här, med vin, värme och internet. Duschat har jag inte vågat testa än. Läge att köpa trisslott? Inte idag, inte idag.God jul!

1 kommentar: